Стартовият прозорец на следващия полет на ракетата “Електрон се

...
  Стартовият прозорец на следващия полет на ракетата “Електрон се
Коментари Харесай

Частната компания Рокет Лаб тръгва по пътя на възвръщаемостта с изстрелването на ракетата Електрон на 28-ми ноември

 

Стартовият прозорец на идващия полет на ракетата “Електрон ” се отваря на 28-ми ноември в 09:56 ч. българско време и ще продължи до 12-ти декември. Но като се изключи че полетът в България става прочут около символичното изстрелване на книгата “Аз, виртуалният астронавт ”, надалеч по-важното е, че частната компания Рокет Лаб потегля по пътя на възвръщаемостта. 

Нека да подчертаем – главната цел на задачата е извеждането на спътници в космоса. Ще бъдат пуснати в орбита шест спътника от вида “Покеткюб ” – това са микросателити с формата на куб с борд 5 сантиметра. Микросателитите са създадени от частната компания Alba Orbital по поръчка на други организации и компании. Книгата “Аз, виртуалният астронавт ” на Светослав Александров, дружно с доста други фотоси, са качени на микрочип, който се намира в освобождаващото устройство (т.нар. “диспенсър ”) на име AlbaPod. Чипът е качен по поръчка на компанията Mini-Cubes, осигуряваща услугата по изстрелване на цифрови артикули и той ще изгори в атмосферата след приключването на активността на AlbaPod по освобождението на спътниците. Ето какви са “Покеткюб ”-овете: 

ATL-1: Унгарски микроспътник за тестване на нови изолационни материали в космоса.

Fossasat-1 и Fossasat-2: Испански интернет спътници

NOOR1A и NOOR1B: Спътници на частната американска компания Stara Space, които ще тестват телекомуникационни технологии в околоземна орбита

SMOG-P: Още един маджарски сателит за измерването на антропогенното електромагнитно замърсяване от космоса.

Освен тези микросателити, на “Електрон ” ще лети и сателит на японската компания ALE, който ще се опита да симулира изкуствени “падащи звезди ”-т.е. ще пусне изкуствени метеори, които ще навлязат в атмосферата. 

И до момента в който най-важното е тези спътници да влязат в целевите си орбити, Рокет Лаб ще започне първоначалните си изследвания по отношение на идната възвръщаемост на ракетата “Електрон ”. Идеята е в границите на полета да бъдат изпитани новите системи по ориентиране и навигация, новите компютърни системи и сензори, системата за ориентировка на първата степен при повторното нахлуване в атмосферата. Очакванията са да бъдат събрани скъпи данни, които ще се проучват от наземните техници и по този начин те ще спомогнат за създаването на възвръщаема система. Подчертавам, че при този иден полет първата степен на “Електрон ” към момента няма да бъде върната и употребена още веднъж. В бъдеще, откакто първите степени си свършват работата, те ще навлизат назад в атмосферата, след което ще се разпростира парашут и специфичен хеликоптер ще ги прихваща, до момента в който се спускат към Земята. Системата се отличава от тази на СпейсЕкс, при която моторите на първата степен се възпламеняват и степените кацат меко. Счита се обаче, че парашутният способ е по-лесен за осъществяване от софтуерна позиция.

Очакваме с неспокойствие идния полет и пожелаваме триумф на Рокет Лаб! 

За повече информация: Рокет Лаб

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР